výrobce: | Domaine Joseph Scharsch |
katalogové číslo: | |
EAN: | |
dostupnost: | Skladem |
cena bez DPH: | 752 Kč |
910 Kč |
Název vína: Crémant d´Alsace ,,Brut"
Ročník: 2018
Typ vína: bílé šumivé, suché
Region: Alsasko
Certifikace: ECOCERT FR-BIO-01, DEMETER
Odrůdy: 40% Pinot Blanc, 40% Auxerrois, 10 % Pinot Noir a 10 % Riesling
Obsah alkoholu: 12,5%
Charakteristika vína: Tento Crémant je výsledkem výběru a jemného spojení 4 odrůd révy z našeho regionu: Převažující Pinot Blanc a Auxerrois, spojené s Pinot Noir a malým podílem Rieslingu, což tomuto vínu dodává pozoruhodnou typičnost. Velký úspěch pro vinařství Joseph Scharsch, který se začíná vyrábět v roce 1983.
Vyznačuje se jemností svých bublinek. Aroma čerstvého ovoce v kombinaci s půvabnou kulatostí z něj činí velmi snadno pitelné víno. Díky svému objemu 1,5l tento Crémant vyzrával na svých kalech 18 měsíců. Skvělé víno pro neobyčejné události.
Optimální horizont spotřeby: 2024-2028
Teplota pro servis: 8-10°C
Objem lahve: 1,5l
Výrobce: Domaine Joseph Scharsch (Nicolas Scharsch, Wolxheim 67120)
Číslo šarže: LCR1
obsahuje siřičitany
O vinařství: Domaine Joseph Scharsch se nachází v alsaské vesnici Wolxheim (20km jihozápadně od Štrasburku). Jedná se o 12ti hektarové biodynamické vinařství rodinného charakteru. Historie tohoto vinařství sahá až do roku 1755. Od této doby se zde vystřídalo již 8 generací. Rozmanitost 9ti tradičních alsaských odrůd a mnoha různých pozemků, na kterých se réva pro tato vína pěstuje je velmi pestrá a vyrábí se z ní velice charakterní vína. Od roku 2009 se zde vinohrady obdělávají pouze organicky, následně od roku 2021 biodynamicky. Při výrově vín jsou zásahy redukovány na naprosté minimum. Vinifikace se provádějí v duchu kontinuity s pěstováním vinné révy, aby odhalily to nejlepší z každého pozemku v samotném víně. Fermentace se provádějí za použití přírodních kvasinek přítomných na hroznech bez přidání komerčních kvasinek. Jsou tedy pomalejší, méně bouřlivé a upřednostňují komplexnost vůní. Je to také jeden z klíčů k tomu, aby každý ročník získal svou vlastní identitu.
Vína pak zrají a až do příštího jara se živí kaly. Toto období zrání umožní vínu „růst“, jeho různé složky se smísí, aby se pak mohlo v průběhu času dobře vyvíjet. Tento celek spojuje tradice a modernost. Tato vína mají za cíl odrážet veškeré bohatství svého terroir, spojující čistotu a harmonii.