výrobce: | Domaine Joseph Scharsch |
cena bez DPH: | 371,90 Kč |
cena vč. DPH: | 450 Kč |
Název vína: Crémant d´Alsace, Chardonnay ,,Brut"
Typ vína: bílé šumivé, suché
Region: Alsasko
Certifikace: ECOCERT FR-BIO-01, DEMETER
Odrůdy: Chardonnay
Obsah alkoholu: 12,5%
Charakteristika vína: Chardonnay pro tento Crémant je vysazené v místě zvaném „Oberthal“, což znamená „horní údolí“, nacházející se hned za skálou Horn. Což představuje pro tuto odrůdu velmi příznivé vlohy. Opukovo-vápencová půda produkuje poměrně silné víno pro výrobu Crémantu. Otevřené údolí směrem na východ však napomáhá udržení o něco chladnějšího vzduchu a zachovává tak impozantní kyselost, velmi žádanou ve velkých Crémantech.
Jeho bublinky jsou velmi jemné a pěna je perzistentní. Ovocné aroma doplňují briošky, typické pro Chardonnay. Chuť je dlouhá a elegantní, zakončená svěžestí, která dává tomuto vínu krásný gastronomický charakter.
Optimální horizont spotřeby: 2024-2026
Teplota pro servis: 8-10°C
Objem lahve: 0,75l
Výrobce: Domaine Joseph Scharsch (Nicolas Scharsch, Wolxheim 67120)
Číslo šarže: LCH2
obsahuje siřičitany
O vinařství: Domaine Joseph Scharsch se nachází v alsaské vesnici Wolxheim (20km jihozápadně od Štrasburku). Jedná se o 12ti hektarové biodynamické vinařství rodinného charakteru. Historie tohoto vinařství sahá až do roku 1755. Od této doby se zde vystřídalo již 8 generací. Rozmanitost 9ti tradičních alsaských odrůd a mnoha různých pozemků, na kterých se réva pro tato vína pěstuje je velmi pestrá a vyrábí se z ní velice charakterní vína. Od roku 2009 se zde vinohrady obdělávají pouze organicky, následně od roku 2021 biodynamicky. Při výrově vín jsou zásahy redukovány na naprosté minimum. Vinifikace se provádějí v duchu kontinuity s pěstováním vinné révy, aby odhalily to nejlepší z každého pozemku v samotném víně. Fermentace se provádějí za použití přírodních kvasinek přítomných na hroznech bez přidání komerčních kvasinek. Jsou tedy pomalejší, méně bouřlivé a upřednostňují komplexnost vůní. Je to také jeden z klíčů k tomu, aby každý ročník získal svou vlastní identitu.
Vína pak zrají a až do příštího jara se živí kaly. Toto období zrání umožní vínu „růst“, jeho různé složky se smísí, aby se pak mohlo v průběhu času dobře vyvíjet. Tento celek spojuje tradice a modernost. Tato vína mají za cíl odrážet veškeré bohatství svého terroir, spojující čistotu a harmonii.