výrobce: | Château de la Viaudiére |
cena bez DPH: | 371,90 Kč |
cena vč. DPH: | 450 Kč |
Název vína: Crémant de Loire Blanc Brut
Typ vína: šumivé, bílé Brut
Ročník: 2020
Region: Anjou - Val de loire
Certifikace: FR-BIO-09
Odrůdy: 90% Chardonnay a 10% Chenin
Obsah alkoholu: 12%
Charakteristika vína: Crémant de Loire je vyrobený tradiční metodou (Méthode Traditionnelle), dříve označováno jako Méthode Champenoise. Aby tato šumivá vína mohla být takto nazývána, hrozny pro výrobu těchto Crémantu musejí být sklízeny výhradně ručně a následuje téměř dvouletý výrobní proces. V Château de la Viaudiére se toho šumivé víno vyrábí od roku 1997 a již získalo mnoho ocenění a medailí z Concours Général a Concours des Vignerons Indépendants. Jemné a elegantní ,,bublinky", které rozhodně nikdy neomrzí!
Optimální horizont spotřeby: 2023-2026
Teplota pro servis: 8°C
Objem lahve: 0,75l
Výrobce: Château de la Viaudiére (EARLVignoble Gelineau, Champ Sur Layon 49380 - France)
Číslo šarže: LT81
obsahuje siřičitany
O vinařství: Château de la Viaudiére (Val de Loire) je situováno na vrcholu mezi Valanjou a Champ Sur Layon, obklopeno vinicemi s krásným výhledem na Coteaux du Layon. Historie této usedlosti sahá až do 16. století a největší nárůst rozlohy vinohradů byl zaznamenán ve 30. letech minulého století. Vinaři Domaine Gelineau vždy předávali svojí tradici z generace na generaci. Hlavní specialitou této usedlosti byla a stále je výroba sladkých a likérových vín Coteaux du Layon, ale také ostatních vynikajících vín z Anjou (Anjou Blanc, Anjou Rouge, Cabernet d´Anjou, Rosé de Loire) včetně Crémant de Loire (naše aktuální nabídka činí 14 skvělých a charakterních vín, které rozhodně stojí za ochutnání). Všechna tato vína jsou charakterní a perfektně pitelná.
V roce 2000 přebírá tuto usedlost od svého tchána (Olivier Gelineau) Pierre-Antoine Giovannoni, který o osud Château de la Viaudiére pečuje se svojí manželkou Agnés přímo ukázkově. Aktuální rozloha vinic činí 33 hektarů. Od ročníku 2019 jsou všechna vína certifikována a označena BIO (agriculture biologique) známkou a následuje přechodné období pro biodynamickou certifikaci Demeter.